Νατάσσα Κοσμοπούλου: Η καθημερινότητα του πολίτη είναι η προτεραιότητα μας

30/09/2023

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη της υποψήφιας δημάρχου Πεντέλης Νατάσσας Κοσμοπούλου στον Τάσο Μέργιαννη και την εφημερίδα Αμαρυσία όπου μιλάει για

-το όραμα του συνδυασμού «Μπορούμε Καλύτερα»
-τις δράσεις που θα αναλάβει στην καθημερινότητα, την Πολιτική Προστασία και την εκπαίδευση

 

Ολόκληρη η συνέντευξη της Νατάσσας Κοσμοπούλου:

Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΑΤΑΣΣΑ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ!

Η καθημερινότητα του πολίτη είναι η προτεραιότητα μας στον Δήμο Πεντέλης

 

1) Καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προς τις δημοτικές εκλογές θα ήθελα το σχόλιό σας για το επίπεδο του προεκλογικού αγώνα στον Δήμο Πεντέλης. Πριν από λίγες ημέρες απευθύνατε κάλεσμα στους συνυποψηφίους σας ζητώντας «κλίμα πολιτικού πολιτισμού» Θεωρείτε ότι εισακούστηκε η έκκλησή σας;

 

Ζήτησα με επιστολή μου προς τους συνυποψήφιους μου να κάνουμε ένα ουσιαστικό διάλογο και να κρατήσουμε ένα πλαίσιο πολιτικού πολιτισμού, τον οποίον τόσο ανάγκη έχει η πόλη μας! Δυστυχώς η Δήμαρχος κα Κεχαγιά δυναμιτίζει διαρκώς την προεκλογική περίοδο. Απλό παράδειγμα, η παράνομη  πραξικοπηματική διακοπή του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών.  Αυτό είναι μεθόδευση της Δημάρχου  η οποία δεν ανταποκρίνεται στο κλίμα του πολιτικού πολιτισμού. Εμείς όμως, το αντιπαρερχόμαστε γιατί οι αντίπαλοι μας είναι τα προβλήματα των δημοτών κι όχι η σημερινή διοίκηση.

 

Η δική μου υποψηφιότητα -όπως πολλές φορές έχω πει- υπάρχει για να ξεπεράσει ο Δήμος μας το άρρωστο και τοξικό κλίμα που επικρατεί στην σημερινή διοίκηση καθώς και τις παλιές αντιπαλότητες και διχασμούς που, τελικά, έκαναν κακό στον τόπο μας.

 

2) Έχω την αίσθηση ότι φέτος είναι η πιο «πυκνή» σε γεγονότα χρονιά από τις 24 συνολικά στις οποίες ασχολείστε με τα κοινά του Δήμου Μελισσίων και αργότερα του καλλικρατικού Δήμου Πεντέλης.  Τον Ιανουάριο του 2023 ανακοινώσατε την ανεξαρτητοποίησή σας από την διοικούσα παράταξη (της οποίας αποτελείτε ιδρυτικό στέλεχος), ενώ λίγο αργότερα ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σας για τον δημαρχιακό θώκο.

Επ΄ αυτών των εξελίξεων, θέλω να σας απευθύνω δυο ερωτήματα.

Α) Ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους αποχωρήσατε από την διοικούσα παράταξη, τη στιγμή που όχι μόνο ήσασταν ένα από τα πλέον βασικά στελέχη της αλλά διατηρούσατε και τον τίτλο της αναπληρώτριας Δημάρχου;

Β) Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσατε να διεκδικήσετε την δημοτική Αρχή ως υποψήφια δήμαρχος;

Η αποχώρηση μου από την διοικούσα παράταξη έγινε ουσιαστικά από το Μάρτιο του έτους 2022 όταν και η Δήμαρχος, κα Κεχαγιά, αίφνης και χωρίς να ενημερώσει τον διευθυντή της πολιτικής προστασίας, εμένα ως αρμόδια Αντιδήμαρχο καθώς και το σύνολο των συνεργατών, έφερε δικό της πρόγραμμα πολιτικής προστασίας για το καλοκαίρι του έτους 2022. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους. Κάηκαν εννιάμιση χιλιάδες στρέμματα  στην Πεντέλη η φωτιά πέρασε στο Δήμο Παλλήνης, όπου έκαψε σπίτια, καθώς και στο Ντράφι.  Παρ ’όλα αυτά, εξαντλώντας κάθε όριο υπομονής επί δυόμιση συναπτά έτη πάλευα προκειμένου να μην διαλυθεί η πόλη μας αλλά και ο συνδυασμός του οποίου ήμουν συν ιδρύτρια. Όταν κατανόησα πλήρως ότι, όχι μόνο δεν εισακούγομαι, αλλά δέχομαι εσωτερικό πόλεμο από την διοίκηση και τη Δήμαρχο, τότε αποχώρισα οριστικά και αμετάκλητα.  Όσον αφορά τον τίτλο της αναπληρώτριας Δημάρχου, ήταν μόνο κατ’ επίφαση, λόγω του αριθμού των ψήφων που έφερα στις πλάτες μου.

Η εσωστρέφεια και η ανοργανωσιά αυτής της διοίκησης απέτυχε να δώσει αξιοπρεπείς δημοτικές υπηρεσίες στα πιο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους δημότες, όπως η καθαριότητα, ο δημοτικός φωτισμός, η  κατάσταση των δρόμων και των πεζοδρομίων, η συντήρηση των σχολείων μας αλλά και σε άλλα ουσιαστικά ζητήματα των πολιτών.  Δεν ασχολήθηκε καν με έντονα προβλήματα του Δήμου μας, όπως το κυκλοφοριακό, το οποίο χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται.

Επίσης ο Δήμος μας γύρισε στον μεσαίωνα σε θέματα πολιτικής προστασίας, σε μια εποχή κρίσιμη για όλους. Είναι σαφές ότι ο Δήμος έπρεπε και πρέπει να γυρίσει σελίδα .

Αξίζουμε πολλά περισσότερα.

Η κάθοδος μου στις εκλογές έχει ένα και μόνο στόχο :

Να αφήσουμε πίσω μας μια εποχή αντιπαλοτήτων ,να ενώσουμε δυνάμεις και να φέρουμε μια νέα φιλοσοφία στην διοίκηση όπου ο πρωταγωνιστής θα είναι ο άνθρωπος – πολίτης, η καθημερινότητά του και η προσφορά ουσιαστικού έργου και σύγχρονων υπηρεσιών στους δημότες μας .

Να επιστρέψει η ελπίδα στο Δήμο Πεντέλης  και ο Δήμος μας να γίνει μια μεγάλη αγκαλιά για όλους τους πολίτες του.

 

 

3) Πώς αξιολογείτε τη θητεία της δημοτικής Αρχής της Δήμητρα Κεχαγιά;

 

Σε σειρά δημοσκοπήσεων που έχουν έρθει στο φως, οι δημότες αποτιμούν εξόχως αρνητικά το έργο της κας Κεχαγιά.  Είμαι αυτονόητο καθώς η εμπειρία τους από τις δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου είναι αρνητική.

Όμως, θεωρώ ότι, τελικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα της απερχόμενης διοίκησης ήταν η έλλειψη επικοινωνίας με τους δημότες και ο συγκεντρωτισμός της Δημάρχου, η οποία ασκούσε καθήκοντα αντιδημάρχου οικονομικών-διοίκησης -παιδείας-προμηθειών-πολιτικής προστασίας.  Η ανασφάλεια στην δημόσια διοίκηση είναι αρνητικός παράγοντας.  Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να τα ξέρει όλα.  Ήταν μια διοίκηση κλεισμένη μέσα στο Δημαρχείο, χωρίς επαφή με τα προβλήματα των δημοτών μας, χωρίς πρόγραμμα, έλεγχο και επιστασία. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αποκέντρωση στους συνεργάτες και έλεγχος αυτών. Η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων του Δημάρχου συνεπάγεται με μαθηματική ακρίβεια την πλήρη αποτυχία.

 

4) Ένα από τα σημεία τριβής σας με την Δήμαρχο αφορούσε το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας. Είναι αλήθεια ότι πριν την παραίτησή σας (Μάιος 2022) είχατε συντάξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση θεμάτων Πολιτικής Προστασίας, το οποίο δεν εισακούστηκε από τη δήμαρχο; Σε τι διαφοροποιείτο το εν λόγω σχέδιο από το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών «ΙΟΛΑΟΣ» που είχε συντάξει το αρμόδιο Υπουργείο;

 

Πράγματι υπήρξε σχέδιο που συνέταξα με τους συνεργάτες μου και τον διευθυντή πολιτικής προστασίας.

Το σχέδιο στο οποίο αναφέρεστε, όχι μόνο δεν εισακούστηκε από την Δήμαρχο, αλλά ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε την περίοδο της προετοιμασίας μας ο οδήγησε  να δουλεύουμε χωρίς κατάλληλες υποδομές και μηχανήματα, με πλημμελή συντήρηση των υπαρχόντων οχημάτων αλλά και με τις αντιπαλότητες που δημιουργήθηκαν από την εσωστρέφεια του τρόπου διοίκησης της Δημάρχου.

Η χώρα μας  μπαίνει σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της κλιματικής κρίσης.

Ιδιαίτερα για τον Δήμο μας, ο οποίος είναι εκτεθειμένος σε φυσικές καταστροφές, χειμώνα-καλοκαίρι ( πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονοπτώσεις ) οι κίνδυνοι είναι  πολλοί μεγάλοι.

Είναι αδιανόητο, λοιπόν, ο Δήμος Πεντέλης να μην είναι άρτια προετοιμασμένος σε  επίπεδο πολιτικής προστασίας.

 

 5) Ποιο είναι το σχέδιο σας για την Πολιτική Προστασία του Δήμου και το Πεντελικό βουνό;

 

Ρίχνουμε βάρος στην Πολιτική Προστασία, για να είμαστε πανέτοιμοι και αποτελεσματικοί, έναντι της κινδύνων από την κλιματική κατάρρευση, προστατεύοντας το φυσικό  και το οικιστικό μας περιβάλλον. Με άλλα λόγια, προστατεύουμε τη ζωή και την περιουσία των πολιτών μας!

Εκτός από τη θωράκιση του βουνού της Πεντέλης, η μάχη της διασφάλισης και προστασίας του πολίτη θα κερδιθεί και μέσα στον αστικό ιστό έχοντας ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, εφαρμόζοντας πολιτικές και υιοθετώντας καλές πρακτικές σε όλα τα επίπεδα.

 

Αυτό θα επιτευχθεί σε επίπεδο οργάνωσης, εφαρμοσμένης πολιτικής, ενημέρωσης και εκπαίδευσης, που είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη συνεργασία με τους δημότες και όλους τους κοινωνικούς φορείς.  Το Πεντελικό Όρος, στολίδι του τόπου μας, πρέπει να σχεδιαστεί με πρωταρχικό γνώμονα την αυτοπροστασία από τους επισκέπτες του όπως γίνεται σε όλες τις σύγχρονες χώρες σε αντίστοιχους δρυμούς.

Οι εθελοντικές ομάδες θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό ενώ η διατήρηση του φυσικού χαρακτήρα του βουνού είναι μονόδρομος.

 

6) Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά προβλήματα του Δήμου Πεντέλης σήμερα και ποιες λύσεις έχετε να προτείνετε;  

 

Ξεκινάμε με την Καθημερινότητα δηλαδή, την καθαριότητα με καθημερινή αποκομιδή και πλύσιμο των κάδων και με εκπαίδευση των πολιτών μας ώστε να μειώσουμε και τα δημοτικά τέλη. Ανακατασκευή των πεζοδρομίων σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας για να μην πέφτει και χτυπάει ο  κόσμος.  Το σύνολο των επαγγελματιών της πόλης μας βοηθούν κάθε μέρα τους συμπολίτες μας και τους σηκώνουν από τα πεσίματα που κάνουν στα πεζοδρόμια μας.  Ανακατασκευή του ενός εκ των δύο πεζοδρομίων σε όλους τους δρόμους της πόλης ώστε να περνάει γονέας με καρότσι και Α.ΜΕ.Α.

Φωτισμός της πόλης με λάμπες Led ομοιόμορφου χρώματος για να προσφέρουν και ασφάλεια στους δημότες μας.

Έχουμε σχεδιάσει ένα νέο μοντέλο καθαριότητας, με νέα αντίληψη, σύγχρονες παρεμβάσεις και σύγχρονο εξοπλισμό.  Όπως αρμόζει σε έναν σύγχρονο, ευρωπαϊκό Δήμο με έξυπνο σύστημα καθαρισμών δρόμων και πεζοδρομιών και καθαρισμό των φρεατίων, ανά τρίμηνο.

Το κυκλοφοριακό εξελίχθηκε σε μάστιγα του Δήμου μας. Αναμένουμε μία μελέτη που έχει ανατεθεί τρία χρόνια πριν και ακόμα δεν την έχουμε στα χέρια μας. Χρειαζόμαστε την μελέτη επικαιροποιημένη και αμέσως μετά προχωράμε σε διαβούλευση για τη συναίνεση και τη συνεργασία όλων των δημοτών και των επαγγελματιών του Δήμου μας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της πόλης και σε στάθμευση.

 

7) Στο πρόγραμμά σας, δίνετε έμφαση στη συντήρηση και τη λειτουργία των σχολείων στον Δήμο, τα οποία τα έχετε επισκεφθεί όλα και έχετε συζητήσει τα θέματα που υπάρχουν. Ποιά είναι η πρότασή σας;

 

Ζούμε σε μία πόλη με πολλές οικογένειες, τα παιδιά μας είναι το μέλλον του Δήμου μας!

Στηρίζουμε και ενισχύουμε τη λειτουργία των σχολείων στο Δήμο μας με όλα τα μέσα! Πιστεύω ότι η μάχη για το μέλλον θα κερδηθεί στο δημόσιο σχολείο. Να θυμόμαστε πάντα ότι στο σχολείο διαμορφώνεται ο μελλοντικός πολίτης.

Δεσμεύομαι ότι και στους πέντε παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας θα εισαχθεί εκμάθηση αγγλικών, θα υπάρχει παιδοψυχολόγος, και άνθρωπος που θα διδάσκει μουσικοχορευτικό παιχνίδι. Όσο αφορά στη πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Δήμου μας, θα υπάρχει ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής σε κάθε σχολείο.

Αυτονόητη είναι η έγκαιρη επισκευή, αποκατάστασή και διαρκής συντήρηση των κτιριακών υποδομών σε όλους τους παιδικούς σταθμούς και τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Το πρόγραμμα μας, το οποίο μπορείτε να βρείτε στο www.natassakosmopoulou.gr, έχει εκτενή και πολυεπίπεδη αναφορά πάνω σε αυτόν τον τομέα όπου μπορείτε να δείτε την ολοκληρωμένη μας άποψη.

 

8) Καταθέσατε ένα πλήρες ψηφοδέλτιο με 73 υποψηφίους. Ποιο είναι το προφίλ των υποψηφίων σας;

 

Είμαι πολύ περήφανη και πολύ συγκινημένη για όλους όσοι μου έκαναν την τιμή να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο.

Είναι δημότες  από όλους  τους επαγγελματικούς χώρους, από όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση που τους ενώνει η αγάπη για τον Δήμο μας.

Είναι δημότες με αγωνία για το μέλλον, με προσφορά, με άποψη και προτάσεις και είμαι βέβαιη ότι αυτός ο Συνδυασμός, ως Διοίκηση θα φερει την ελπίδα στο Δήμο Πεντέλης.  Θα πρέπει να σημειώσω ότι κουράστηκα αλλά κατάφερα να βγάλω από τα σπίτια τους σοβαρούς και μετρημένους ανθρώπους χωρίς αλαζονεία και με διάθεση για δουλειά.

 

 9) Τι μπορείτε να υποσχεθείτε στους συνδημότες σας σε περίπτωση που αναδειχτείτε η επόμενη Δήμαρχος Πεντέλης;

 

Μπορώ να τους υποσχεθώ σίγουρα ότι θα είμαι συνέχεια δίπλα τους, η ίδια θα ακούω τα προβλήματα τους και θα τα επιλύουμε με τους συνεργάτες μου. Μέχρι σήμερα και επί 24 συνεχόμενα χρόνια εξυπηρετώ τις ανάγκες των πολιτών της πόλης μου, γιατί χαίρομαι με τη χαρά τους. Αυτό το υπόσχομαι σίγουρα λοιπόν. Επίσης υπόσχομαι ότι θα υλοποιήσω το πρόγραμμα μου, όπως το έχω συντάξει πάντα σε διαβούλευση με τους πολίτες.

 

10) Ποιο είναι το όραμά σας για τον Δήμο Πεντέλης; Πώς θέλετε να τον δείτε σε 5 χρόνια από τώρα;

 

Το όραμα μου είναι ένας Δήμος που να παρέχει σύγχρονες, φιλικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες στους δημότες.

Από την εξυπηρέτηση των δημοτών έως την καθαριότητα, τον φωτισμό, την κατάσταση των δρόμων και πεζοδρομίων.

Ταυτόχρονα, θέλω να ζήσω σε ένα Δήμο με υψηλή ποιότητα ζωής, αξιοποιώντας και προστατεύοντας το υπέροχο φυσικό μας περιβάλλον.

Το Πεντελικό Όρος, τις ρεματιές μας αλλά και τους υπέροχους χώρους πρασίνου που διαθέτουμε μέσα στον αστικό ιστό, όπως το ΝΙΕΝ, το Εξοχών Χωροφυλακής και το Δάσος Παπαδημητρίου που φιλοδοξούμε να γίνει μητροπολιτικό πάρκο της πόλης μας.

Μπορούμε να ζούμε σε ένα υπέροχο Δήμο, με χαρούμενους πολίτες.

Θέλουμε η ελπίδα να επιστρέψει στο Δήμο Πεντέλης και να γίνει μια αγκαλιά για όλους!

https://www.natassakosmopoulou.gr/wp-content/uploads/2023/05/mporoume-kalytera-logo-1.png
Μπορούμε Καλύτερα 2023
Επικοινωνία
210 6095747
Ελευθερίου Βενιζέλου 12, 15127, Μελίσσια