Πεντελικό

21/04/2023

Το Πεντελικό όρος είναι το στολίδι του δήμου μας.  Είναι το δώρο που χρειάζεται να φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού με κάθε δυνατό τρόπο.  Είναι ο πνεύμονας που μας χαρίστηκε από τη φύση και η διέξοδος από την καθημερινότητα για χιλιάδες συμπολίτες μας.

Μια σειρά από μελέτες οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, κατόπιν πιέσεων και ενδελεχούς ψαξίματος, δίνουν την ευκαιρία για την προστασία, την ανάπλαση και την αξιοποίηση του Πεντελικού όρους με βιώσιμο τρόπο.  Δυστυχώς, οι όποιες προτάσεις και ο τρόπος διαχείρισης των μελετών κρατήθηκαν κρυφοί και δρομολογήθηκαν χωρίς τη συμβολή του δημοτικού συμβουλίου αλλά και των πολιτών..

Η πεποίθησή μας είναι ότι τα έργα που αφορούν στο Πεντελικό πρέπει να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση..

Το Πεντελικό είναι πηγή ζωής και όσον αφορά στις υποδομές του, πρέπει να του δοθεί ο χαρακτήρας που αρμόζει στο βουνό.  Εδώ και χρόνια, χωρίς καμία υποδομή, υποδέχεται περιπατητές, ποδηλάτες, αναρριχητές και αθλητές του μηχανοκίνητου αθλητισμού.  Πέραν λοιπόν της προφανούς αναδάσωσης με φυτά που θα διασφαλίζουν τον αντιπυρικό χαρακτήρα του, το βουνό πρέπει να διαμορφωθεί έτσι ώστε να διαφυλάσσει την ασφάλεια όσων το επισκέπτονται και να σηματοδοτεί με βιώσιμο τρόπο τις κατά τόπους χρήσεις όσον αφορά τα σπορ περιπέτειας που αναλογούν στον εξοχικό του χαρακτήρα.

Η ανάδειξη, τακτοποίηση και σηματοδότηση των μνημείων του, από τα μονοπάτια, τα σπήλαια και τα αρχαία νταμάρια έως τα βυζαντινά μνημεία και τα γεφύρια του είναι εδώ και χρόνια αναγκαία.  

Η τεχνολογία πλέον μας επιτρέπει τη βιώσιμη ανάπτυξη του όρους, στα πρότυπα που γίνεται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, παρέχοντας σωστή και διαδραστική ενημέρωση στον πολίτη και αναδεικνύοντας τον σε ενεργό μέλος της αυτοπροστασίας της ταλαίπωρης Πεντέλης μας.

 • Το βουνό της Πεντέλης προστατεύεται από το ΠΔ 26-08-1988. Οι δασικές εκτάσεις του ορεινού όγκου οφείλουμε να τελούν σε καθεστώς  απόλυτης προστασίας. 
 • Κανένα λατομείο δεν θα λειτουργήσει ξανά στο βουνό μας, το οποίο πρέπει να προστατευθεί.
 • Φυλάμε το βουνό μας και εκσυγχρονίζουμε συνεχώς την υφιστάμενη υλικοτεχνική υποδομή και τα μέσα πυρασφάλειας. Η πρόληψη είναι το Α και το Ω στον Δήμο μας.
 • Πρωτα μελετάμε, σχεδιάζουμε και εν συνεχεία φυτεύουμε το βουνό μας με δένδρα ανθεκτικά στις πυρκαγιές.
 • Προχωράμε στην εφαρμογή των βέλτιστων διεθνών  καλών πρακτικών  για την αποκατάσταση της χλωρίδας και πανίδας του.
 • Ωθούμε τη συνεργασία και τη διαβούλευση με τους όμορους Δήμους για τη διασφάλιση της μοναδικότητας του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου του και της  ταυτότητάς του.
 • Εγκαθιστούμε ειδικά συστήματα πυρανίχνευσης και πυροπροστασίας.
 • Υλοποιούμε την ήπια ανάδειξη των φυσικών περιπατητικών μονοπατιών με σήμανση και την παράλληλη αξιοποίηση ψηφιακών εφαρμογών και δημιουργία σημείων ενδιαφέροντος και θέασης.
 • Προχωράμε στην ανάδειξη του ιστορικού αποθέματος του Πεντελικού – (παλαιοχριστιανικών ναϊδρίων, των ναών Αγίων Ασωμάτων και Ιωάννη των Λατόμων).
 • Εδραιώνουμε τη συνεργασία με το Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο στο οποίο φιλοξενούνται οι διασωζόμενες τοιχογραφίες από τα παλαιοχριστιανικά εκκλησάκια των Αγίων Σπυρίδωνος και Νικολάου στην αρχαία σπηλιά Νταβέλη.
 • Αναδεικνύουμε την οδό Λιθαγωγίας και το Λατομείο της Σπηλιάς σε συνέργεια με το Μουσείο της Ακρόπολης.
https://www.natassakosmopoulou.gr/wp-content/uploads/2023/05/mporoume-kalytera-logo-1.png
Μπορούμε Καλύτερα 2023
Επικοινωνία
210 6095747
Ελευθερίου Βενιζέλου 12, 15127, Μελίσσια